În 2005, Southampton lua drumul diviziei secunde, după 27 de ani de prezență în prima ligă engleză. Șapte ani mai târziu, la sfârșitul lunii trecute, „sfinții” au ajuns din nou în paradis. Promovarea în Premier League a venit însă după o viață zbuciumată, cu retrogradări chiar până în divizia a treia și intrarea în administrare.
Pentru cinefili și istorici, Southampton e orașul de unde a plecat Titanicul. Pentru fanii „Sportului Rege”, asocierea se face cu o echipă care are culorile alb și roșu și cu Matthew Le Tissier, fotbalistul care nu știa cum se ratează de la punctul cu var. Pentru suporterii Stelei, gruparea pe care favoriții o eliminau, în toamna lui 2003, în primul tur al Cupei UEFA, după un egal în Anglia (1-1) și o victorie la limită în București (1-0). Cu ambele goluri ale roș-albaștrilor marcate de Claudiu Răducanu.
I-a salvat, dar a murit!
Southampton revine acum în elita fotbalului englez. După un parcurs dificil, dar cu o revenire spectaculoasă. În 2008-2009, nu se vedea nicio luminiță la capătul tunelului. Din cauza problemelor financiare, „roș-albii” intrau în administrare, apoi retrogradau în League One (liga a treia)! A apărut însă salvatorul „sfinților”, un om de afaceri germano-elvețian, Markus Liebherr (medalion), care a cumpărat echipa cu banii dați pe un „chilipir” (suma n-a fost dezvăluită), iar destinul clubului de pe coasta de sud a Angliei s-a schimbat. N-au lipsit șocurile, precum moartea „samariteanului”, în urma unui atac de cord, în vara lui 2010. Familia Liebherr a rămas însă aproape de club, iar, în aprilie 2012, Southampton s-a întors în Premier League. După promovări succesive.
„Cine are nevoie de Mourinho? Îl avem pe medic”
Tradiția (echipă înființață în 1885), arena modernă, „St. Mary” (2001), baza mare de fani și o academie de juniori de tradiție au fost motivele pentru care se spune că familia Liebherr a continuat să investească la Southampton. Adam Lallana (24 de ani), un mijlocaș ofensiv (36 goluri în 167 partide) este starul actualei echipe și unul care nu a avut (încă) soarta altor jucători produși de club, dar vânduți pe bani grei. Theo Walcott, Gareth Bale sau Alex Oxlade-Chamberlain sunt cele mai importante nume.
Ascensiunea „sfinților” și promovarea în Championship, în 2010-2011, s-a realizat cu ajutorul lui Alan Pardew, dar cel care le-a cucerit inimile fanilor lui Southampton și i-a dus în prima ligă este actualul antrenor, Nigel Adkins (foto, 47 de ani). Un tehnician cu o ascensiune senzațională. În 2006, Adkins era fizioterapeut (!) la Scunthorpe United, dar a ajuns antrenor printr-un complex de împrejurări. „Cine are nevoie de Mourinho? Îl avem pe medic”, era cântecul favorit al fanilor, după ce Adkins a avut rezultate cu Scunthorpe, pe care i-a promovat din League One în Championship. Din toamna lui 2010 a început aventura Southampton.
„Sfinții” au promovat direct, după ce au încheiat sezonul 2011-2012 pe locul 2 în Championship, cu 88 de puncte în 46 de meciuri. Reading a fost prima, cu un punct în plus
Un club este penalizat cu cel puțin 10 puncte prin intrarea în administrare, perioadă în care se află sub controlul statului până la găsirea unui cumpărător
DAN PETRESCU, LEGAT DE „SFINȚI”! De la Southampton a spus „adio” Angliei
Dan Petrescu e o legendă la Chelsea, după cele cinci sezoane pe care le-a petrecut pe „Stamford Bridge” (1995-2000), dar fostul mare internațional român este legat și de Southampton. În ianuarie 2001, Petrescu a fost convins să vină la Southampton, de la Bradford, de către Glenn Hoddle (fostul său antrenor la Chelsea), dar fundașul dreapta n-a rămas prea mult timp îmbrăcat în tricoul alb-roșu. Hoddle a plecat în martie de pe banca „sfinților”, iar noul antrenor, Stuart Gray, nu l-a prea agreat pe român. În vara lui 2002, Petrescu s-a întors în România, la FC Național, după opt sezoane în Anglia.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER